Jak wybrać meble gastronomiczne do kuchni?

Opublikowano dnia 06-06-2024

Jak wybrać meble gastronomiczne do kuchni w restauracji czy kawiarni? Warto się nad tym zastanowić, bo odpowiednio dobrane meble ułatwiają pracę personelu, zwiększają wydajność kuchni i przyczyniają się do zachowania wysokich standardów higieny. Jak więc wybrać najlepsze wyposażenie gastronomii dla swojego lokalu? Czytaj dalej!

Jak wybrać meble do restauracji/kawiarni?

Jak wybrać meble do restauracji, kawiarni czy baru? Co należy wziąć pod uwagę?

 

  • Rodzaj kuchni – inne meble będą potrzebne w kuchni serwującej dania kuchni polskiej, a inne w restauracji sushi. Należy dobrać meble do specyfiki przygotowywanych potraw i potrzeb personelu.
  • Wielkość kuchni – dostępna przestrzeń kuchenna determinuje ilość i rodzaj mebli, które można w niej umieścić. Należy dokładnie wymierzyć pomieszczenie i zaplanować układ mebli, aby zapewnić optymalną funkcjonalność kuchni.
  • Ilość pracowników – należy zadbać o to, aby każdy pracownik miał wystarczająco dużo miejsca do wykonywania swoich obowiązków.
  • Ergonomia pracy – należy zaplanować układ mebli w taki sposób, aby ułatwić ergonomię pracy w kuchni. Meble nie powinny blokować, przejść i utrudniać dostępu do urządzeń oraz stanowisk roboczych.
  • Budżet – ceny mebli gastronomicznych mogą wahać się w zależności od wielu czynników. W przypadku najczęściej wybieranych do gastronomii mebli ze stali nierdzewnej cena zależy np. od ich rodzaju – w zależności, czy będą to stoły z półkami, bez półek, z szufladami, z szafkami itp. Tańsza opcja to ta, gdy inwestor decyduje się na wszystkie stoły z półkami lub bez. Natomiast o wiele droższy jest układ mebli w kuchni, gdy mamy różnego typu szuflady, drzwi, zamki. Taniej jest również wtedy, gdy wybierzemy gotowe meble z katalogu, np. dostępne w ciągu 24H meble Stalgast. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku mebli ze stali nierdzewnej na wymiar, z uwzględnieniem wszelkich niedoskonałości pomieszczenia. Jednak wtedy, inwestor ma pewność, że każda przestrzeń w pomieszczeniu będzie należycie zagospodarowana, a strefy ze zlewami do mycia warzyw, owoców, mięsa, ryb itp. usytuowane zgodnie z projektem technologicznym kuchni.

Z jakiego materiału są najlepsze meble kuchenne?

Z jakiego materiału są najlepsze meble kuchenne? Tutaj meble ze stali nierdzewnej nie mają sobie równych! Są wytrzymałe, łatwe do czyszczenia i higieniczne. Ponadto stal nierdzewna jest materiałem odpornym na korozję pod wpływem różnych czynników, między innymi kwasów organicznych obecnych w żywności, takich jak na przykład kwasy cytrynowy, octowy czy mlekowy. Dodatkowo, dzięki swojej neutralności chemicznej, stal nierdzewna nie wpływa na smak ani zapach przechowywanych na niej produktów spożywczych.

Rodzaje stali nierdzewnej stosowanej do produkcji mebli gastronomicznych

W zależności od rodzaju urządzeń, naczyń, narzędzi czy akcesoriów kuchennych, do produkcji wyposażenia gastronomicznego używa się różnych odmian stali kwasoodpornej.

Oznaczenia 21/0, 18/0, 18/8 i 18/10 to symbole, które informują o zawartości dwóch kluczowych pierwiastków w stali nierdzewnej: chromu i niklu. Liczby przed ukośnikiem oznaczają procentową zawartość chromu, a po ukośniku – niklu. Aby stal mogła być nazwana nierdzewną, musi zawierać co najmniej 10,5% chromu – nikiel nie jest konieczny. Decyduje on natomiast o magnetyczności materiału. Stal oznaczona jako 18/10 lub 18/8 nie ma właściwości magnetycznych, ale ta bez dodatku niklu, czyli 21/0 lub 18/0, jest magnetyczna. Główną różnicą jest większa odporność na korozję stali zawierających 8-10% niklu w porównaniu do stali bezniklowej. Przełoży się to na trwałość i dłuższą żywotność naczyń kuchennych wykonanych ze stali 18/10 lub 18/8. Nikiel nadaje również jaśniejszy kolor i połysk, co zwiększa ich atrakcyjność wizualną. Zarówno stal chromowa, jak i chromowo-niklowa doskonale przewodzą ciepło.

Drugim powszechnie stosowanym oznaczeniem stali jest skrót AISI, pochodzący od Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali (American Iron and Steel Institute). Stale AISI dzielą się na różne serie, z których w profesjonalnej gastronomii najczęściej wykorzystywane są serie 300 i 400.

Seria 300 obejmuje stale austenityczne, chromowe z dodatkiem niklu lub z dodatkiem niklu i molibdenu. Do produkcji wyposażenia gastronomicznego najczęściej stosowane są materiały AISI 304 oraz AISI 316. Obie charakteryzują się podobnymi właściwościami fizycznymi i składem chemicznym, z tą różnicą, że AISI 316 zawiera dodatkowo molibden, który zwiększa jej odporność na korozję. W zastosowaniach kuchennych doskonale sprawdzają się jednak oba rodzaje.

Z kolei seria 400 skupia stale ferrytyczne i martenzytyczne, wyróżniające się wysoką twardością i wytrzymałością mechaniczną, ale nieco mniejszą odpornością na korozję. Najpopularniejszą odmianą stali z tej grupy jest AISI 430.

Zarówno materiały z serii 300, jak i 400 znajdują szerokie zastosowanie w produkcji profesjonalnych mebli kuchennych: stołów, blatów roboczych, półek, regałów magazynowych, szaf i szafek, podstaw pod urządzenia, a także wózków kelnerskich i transportowych.

Meble ze stali nierdzewnej KOMAT

KOMAT to synonim najwyższej jakości mebli ze stali nierdzewnej, które zachwycają zarówno funkcjonalnością, jak i eleganckim designem. Nie bez powodu marka ta zdobyła pozycję lidera na rynku krajowym i europejskim – meble ze stali nierdzewnej KOMAT można znaleźć w hotelach i restauracjach na całym świecie. Są to m.in. stoły otwarte i zabudowane, stoły ze zlewami, stoły do zmywarek, baseny i umywalki oraz modułowe system kompleksowej zabudowy barowej (linia MasterBAR).

MasterBAR to nowoczesna i funkcjonalna linia barowa, która cechuje się najwyższą jakością wykonania, atrakcyjnym wyglądem i niezawodną eksploatacją nawet przy intensywnym użytkowaniu. Fronty i szuflady w linii MasterBAR są ujednolicone – grubość drzwi, zastosowane zawiasy i wyprofilowane uchwyty są identyczne we wszystkich modułach. Co więcej, posiadają samodomykacze, co zdecydowanie ułatwia pracę barmanowi i chroni urządzenia chłodnicze przed niekontrolowaną utratą temperatury, a także podświetlenie LED przeszklonych drzwi i szuflad. W linii MasterBAR możliwe jest dostosowanie wysokości półek i szuflad do różnych pojemników, a przestawne zabezpieczenia sprawiają, że butelki pozostają na miejscu. Obsługa modułów jest łatwa, szybka i przyjemna!

Gdzie kupić i jak wybrać meble gastronomiczne? Zapraszamy do ULM

W ULM podpowiemy, jak wybrać meble gastronomiczne i zaproponujemy najlepsze rozwiązania do Twojej gastronomii. Znajdziesz u nas meble ze stali nierdzewnej KOMAT oraz wiele innych. Ponadto oferujemy sprzęty i akcesoria kuchenne, a w tym zmywarki gastronomiczne do szkła czy urządzenia gastronomiczne powystawowe w atrakcyjnych cenach. W asortymencie ULM znalazł się również piec konwekcyjno-parowy Rational iCombi, Rational iVario oraz piece AtollSpeed, które umożliwiają szybkie przygotowywanie potraw nawet przy dużej liczbie zamówień. Gwarantujemy naszym klientom także profesjonalny i kompleksowy serwis urządzeń gastronomicznych, obejmujący zarówno instalację, konserwację, jak i naprawy sprzętów. A w przypadku planowanego otwarcia nowej restauracji lub modernizacji istniejącej, wykonamy projekt technologiczny kuchni, dostosowany do indywidualnych potrzeb i specyfiki działalności gastronomicznej. Zapraszamy do kontaktu!

Maciej Ignatowicz

ekspert ds. gastronomi

+48506048506

m.ignatowicz@ulm.com.pl

Pozostałe wpisy

Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać?
Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać? Wybór odpowiedniego urządzenia chłodniczego jest kluczowy dla każdego lokalu gastronomicznego. Zarówno szafy, jak i komory chłodnicze mają swoje zalety i wady, a decyzja o zakupie jednego z nich powinna być podyktowana indywidualnymi potrzebami. W tym artykule omówimy różnice między szafami a komorami chłodniczymi, aby pomóc Ci wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Zobacz

Jakie są rodzaje obróbki termicznej w gastronomii?
Rodzaje obróbki termicznej w gastronomii mają kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku, tekstury i bezpieczeństwa spożywanej żywności. Obróbka termiczna polega na zastosowaniu wysokiej temperatury do zmiany właściwości surowca lub potrawy gotowej. Proces ten nie tylko ulepsza walory organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy wygląd, lecz także zapewnia bezpieczeństwo żywności poprzez eliminację niepożądanych drobnoustrojów.

Zobacz

Jak wybrać odpowiednią kostkarkę do lodu?
Trudno sobie wyobrazić serwowanie schłodzonych napojów, koktajli czy nawet przygotowywanie niektórych potraw w lokalu gastronomicznym bez lodu. A do tego potrzebna jest kostkarka do lodu. Jaką wybrać, by cieszyć się jakością i nie przepłacać?

Zobacz

Jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego?
Planujesz otworzyć restaurację lub kawiarnie i zastanawiasz się, jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego? Wybór odpowiedniego urządzenia to kluczowy element zapewniający sprawną i efektywną pracę kuchni. Zmywarka gastronomiczna to nie tylko narzędzie do mycia naczyń, ale także inwestycja, która może przynieść wymierne korzyści w postaci oszczędności czasu, wody i energii. W tym artykule dowiesz się, na co zwrócić uwagę, aby wybór zmywarki był trafny i odpowiadał specyficznym potrzebom Twojego lokalu gastronomicznego!

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder