Jak wyposażyć pizzerię?

Opublikowano dnia 04-09-2024

Marzy Ci się własny lokal i zastanawiasz się, jak wyposażyć pizzerię? Odpowiedni sprzęt w każdym lokalu gastronomicznym odgrywa ogromną rolę. Skraca czas pracy i poprawia jakość i smak potraw. Dzięki wysokiej jakości sprzętom sprawisz, że Twoja pizzeria będzie popularna, a  goście będą częściej do Ciebie wracać. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w co zaopatrzyć pizzerię.

Jak wyposażyć pizzerię? Zadbaj odpowiednie miejsce do pracy

Podstawowe wyposażenie pizzerii to przede wszystkim miejsce do przygotowywania dań, czyli odpowiedni blat roboczy. Jak urządzić lokal gastronomiczny, by zapewnić higieniczne warunki pracy? Najlepiej zdecydować się na meble ze stali nierdzewnej. Są one bardzo wytrzymałe, ale jednocześnie łatwo je utrzymać w czystości. Nadają się również do kontaktu z żywnością, więc można bezpośrednio na nich położyć produkty spożywcze. Jeżeli więc na blat wyleje się sos pomidorowy, to wystarczy go zetrzeć. Nie musisz się martwić, że zniszczysz blat i trzeba będzie go wymieniać. Meble ze stali nierdzewnej są zatem idealnym wyposażeniem pizzerii.

W co jeszcze zaopatrzyć pizzerię?

Podstawowe wyposażenie pizzerii to oczywiście piec do pizzy. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotowywać to pyszne danie. Piece do pizzy są przeróżne. Możesz zdecydować się na rozwiązanie gazowe lub zasilane energią elektryczną. Modele te są różnej wielkości. Wyposażenie pizzerii w odpowiedni piec jest kluczowe. Dlatego też warto przemyśleć pojemność pieca. Jeżeli w Twoim menu ma się znaleźć tylko i wyłącznie pizza, to lepiej zdecydować się na piec dwukomorowy, w którym będziesz w stanie przygotowywać nawet  8 pizz jednocześnie. Dzięki temu Twoi goście nie będą długo czekać. Jednak jeżeli chcesz poszerzyć swoje menu o inne potrawy i Twoja kuchnia nie jest za duża, to warto przemyśleć zakup pieca jednokomorowego. Dobrym rozwiązaniem w lokalach, które chcą się specjalizować w wypieku pizzy, jest tradycyjny piec opalany drewnem. Jest on dość duży, więc nadaje się tylko do dużych lokali.

Podstawowe wyposażenie pizzerii - pamiętaj o niezbędnych akcesoriach

Wyposażenie gastronomii w odpowiednie akcesoria jest równie ważne. W końcu wyrobione ciasto trzeba mieć na czym położyć i czym pokroić. Konieczny zakup to zatem wysokiej jakości blachy do pizzy. Pamiętaj, by wybrać rozwiązania różnej wielkości, by móc serwować gościom pizze małe, średni i duże. Możesz również zdecydować się na siatki do pieczenia pizzy, dzięki którym powietrze dociera do ciasta i jest ono pulchniejsze. W co jeszcze zaopatrzyć pizzerię? Przydadzą się również takie akcesoria jak:

  • szczotka do czyszczenia pieców;
  • radełko;
  • chwytak do blach;
  • łopata do pizzy.

Dzięki nim przygotowywanie pizzy będzie o wiele łatwiejsze i sprawniejsze. 

Podsumowanie

Pizza to chyba jedno z najczęściej zamawianych dań. Żeby otworzyć lokal, który będzie przynosić zyski i który będzie często odwiedzany przez gości, trzeba wiedzieć, jak wyposażyć pizzerię. Odpowiedni sprzęt zagwarantuje wysoką jakość dań i sprawi, że goście nie będą długo czekać na posiłek. Jakie jest zatem podstawowe wyposażenie pizzerii? Oczywiście musisz zadbać o odpowiednie miejsce do pracy. Najlepszym rozwiązaniem będzie blat ze stali nierdzewnej. Kolejnym krokiem jest wybór pieca gazowego, elektrycznego lub opalanego drewnem o odpowiedniej wielkości. Oczywiście bardzo ważne są również akcesoria takie jak blachy do pizzy, radełka czy łopaty. 

Pozostałe wpisy

Nowy system czyszczący iCareSystem AutoDose - czym jest?
Jaka jest najgorsza czynność w pracy z piecami konwekcyjno-parowymi? Oczywiście ich czyszczenie. Zajmuje dużo czasu i nie zawsze wiadomo, czy zostało wykonane prawidłowo. Dlatego też firma Rational stworzyła iCareSystem AutoDose, który jest w pełni automatyczny. Dzięki temu mycie urządzeń nie jest czasochłonne, w pełni bezpieczne i o wiele bardziej higieniczne niż mycie ręczne.

Zobacz

Jak wyposażyć bar?

Chcesz otworzyć własny lokal i zastanawiasz się, jak wyposażyć bar? Oczywiście to, czy goście polubią nowe miejsce, zależy od bardzo wielu czynników. Jednym z nich jest niewątpliwie jakość przygotowywanych drinków i napojów. Dlatego też przed otwarciem baru warto przemyśleć, jak urządzić lokal gastronomiczny, by zaspokoić oczekiwania gości i podawać wysokiej jakości trunki i nie tylko. 

Zobacz

Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać?
Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać? Wybór odpowiedniego urządzenia chłodniczego jest kluczowy dla każdego lokalu gastronomicznego. Zarówno szafy, jak i komory chłodnicze mają swoje zalety i wady, a decyzja o zakupie jednego z nich powinna być podyktowana indywidualnymi potrzebami. W tym artykule omówimy różnice między szafami a komorami chłodniczymi, aby pomóc Ci wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Zobacz

Jakie są rodzaje obróbki termicznej w gastronomii?
Rodzaje obróbki termicznej w gastronomii mają kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku, tekstury i bezpieczeństwa spożywanej żywności. Obróbka termiczna polega na zastosowaniu wysokiej temperatury do zmiany właściwości surowca lub potrawy gotowej. Proces ten nie tylko ulepsza walory organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy wygląd, lecz także zapewnia bezpieczeństwo żywności poprzez eliminację niepożądanych drobnoustrojów.

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder