Jak wyposażyć pizzerię?

Opublikowano dnia 04-09-2024

Marzy Ci się własny lokal i zastanawiasz się, jak wyposażyć pizzerię? Odpowiedni sprzęt w każdym lokalu gastronomicznym odgrywa ogromną rolę. Skraca czas pracy i poprawia jakość i smak potraw. Dzięki wysokiej jakości sprzętom sprawisz, że Twoja pizzeria będzie popularna, a  goście będą częściej do Ciebie wracać. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w co zaopatrzyć pizzerię.

Jak wyposażyć pizzerię? Zadbaj odpowiednie miejsce do pracy

Podstawowe wyposażenie pizzerii to przede wszystkim miejsce do przygotowywania dań, czyli odpowiedni blat roboczy. Jak urządzić lokal gastronomiczny, by zapewnić higieniczne warunki pracy? Najlepiej zdecydować się na meble ze stali nierdzewnej. Są one bardzo wytrzymałe, ale jednocześnie łatwo je utrzymać w czystości. Nadają się również do kontaktu z żywnością, więc można bezpośrednio na nich położyć produkty spożywcze. Jeżeli więc na blat wyleje się sos pomidorowy, to wystarczy go zetrzeć. Nie musisz się martwić, że zniszczysz blat i trzeba będzie go wymieniać. Meble ze stali nierdzewnej są zatem idealnym wyposażeniem pizzerii.

W co jeszcze zaopatrzyć pizzerię?

Podstawowe wyposażenie pizzerii to oczywiście piec do pizzy. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotowywać to pyszne danie. Piece do pizzy są przeróżne. Możesz zdecydować się na rozwiązanie gazowe lub zasilane energią elektryczną. Modele te są różnej wielkości. Wyposażenie pizzerii w odpowiedni piec jest kluczowe. Dlatego też warto przemyśleć pojemność pieca. Jeżeli w Twoim menu ma się znaleźć tylko i wyłącznie pizza, to lepiej zdecydować się na piec dwukomorowy, w którym będziesz w stanie przygotowywać nawet  8 pizz jednocześnie. Dzięki temu Twoi goście nie będą długo czekać. Jednak jeżeli chcesz poszerzyć swoje menu o inne potrawy i Twoja kuchnia nie jest za duża, to warto przemyśleć zakup pieca jednokomorowego. Dobrym rozwiązaniem w lokalach, które chcą się specjalizować w wypieku pizzy, jest tradycyjny piec opalany drewnem. Jest on dość duży, więc nadaje się tylko do dużych lokali.

Podstawowe wyposażenie pizzerii - pamiętaj o niezbędnych akcesoriach

Wyposażenie gastronomii w odpowiednie akcesoria jest równie ważne. W końcu wyrobione ciasto trzeba mieć na czym położyć i czym pokroić. Konieczny zakup to zatem wysokiej jakości blachy do pizzy. Pamiętaj, by wybrać rozwiązania różnej wielkości, by móc serwować gościom pizze małe, średni i duże. Możesz również zdecydować się na siatki do pieczenia pizzy, dzięki którym powietrze dociera do ciasta i jest ono pulchniejsze. W co jeszcze zaopatrzyć pizzerię? Przydadzą się również takie akcesoria jak:

  • szczotka do czyszczenia pieców;
  • radełko;
  • chwytak do blach;
  • łopata do pizzy.

Dzięki nim przygotowywanie pizzy będzie o wiele łatwiejsze i sprawniejsze. 

Podsumowanie

Pizza to chyba jedno z najczęściej zamawianych dań. Żeby otworzyć lokal, który będzie przynosić zyski i który będzie często odwiedzany przez gości, trzeba wiedzieć, jak wyposażyć pizzerię. Odpowiedni sprzęt zagwarantuje wysoką jakość dań i sprawi, że goście nie będą długo czekać na posiłek. Jakie jest zatem podstawowe wyposażenie pizzerii? Oczywiście musisz zadbać o odpowiednie miejsce do pracy. Najlepszym rozwiązaniem będzie blat ze stali nierdzewnej. Kolejnym krokiem jest wybór pieca gazowego, elektrycznego lub opalanego drewnem o odpowiedniej wielkości. Oczywiście bardzo ważne są również akcesoria takie jak blachy do pizzy, radełka czy łopaty. 

Pozostałe wpisy

Piece Atollspeed – nowoczesna technologia dla gastronomii
Piece Atollspeed – nowoczesna technologia dla gastronomii

Chcesz serwować dania szybciej bez utraty jakości? Piece Atollspeed to nowoczesne urządzenia, które łączą impingement, mikrofale i konwekcję, skracając czas przygotowania potraw nawet 20-krotnie. Dzięki nim uzyskasz chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze w zaledwie kilka sekund. Sprawdź, jak mogą zrewolucjonizować Twoją gastronomię!

Zobacz

Nowoczesne chłodnictwo w gastronomii – jak inteligentne systemy rewolucjonizują branżę
Nowoczesne chłodnictwo w gastronomii – jak inteligentne systemy rewolucjonizują branżę

W świecie gastronomii niezawodne systemy chłodnicze odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu świeżości produktów i optymalizacji kosztów. Inteligentne rozwiązania Rilling łączą precyzję, efektywność energetyczną i nowoczesne technologie, umożliwiając zdalne zarządzanie temperaturą oraz pełną integrację z systemami HACCP. Sprawdź, jak innowacyjne chłodziarki mogą podnieść standardy przechowywania żywności w Twojej restauracji!

Zobacz

Jaki wilk do mięsa wybrać? Praktyczny poradnik dla gastronomii
Jaki wilk do mięsa wybrać? Praktyczny poradnik dla gastronomii

Wybór odpowiedniego wilka do mięsa to kluczowa decyzja dla każdej kuchni gastronomicznej. Urządzenie to jest niezbędnym elementem w restauracjach, barach, stołówkach czy firmach cateringowych, gdzie codziennie mielone są duże ilości mięsa. Wilki gastronomiczne usprawniają pracę, pozwalają na szybkie i precyzyjne mielenie mięsa o różnych konsystencjach i gatunkach. Ale jaki wilk do mięsa wybrać, aby spełniał wszystkie potrzeby Twojego lokalu?

Zobacz

Młynek do rozdrabniania odpadów - co to jest i jak wybrać?
Młynek do rozdrabniania odpadów - co to jest i jak wybrać?
Młynek do rozdrabniania odpadów to urządzenie, które bardzo ułatwia pracę. Przyda się zarówno w małych lokalach gastronomicznych, jak i tych bardzo dużych. Młynek do odpadów sprawi, że nie będziesz mieć problemu z utylizacją odpadów organicznych. Nie będziesz ich trzymać w koszu, co nie jest higieniczne i może spowodować występowanie nieprzyjemnych zapachów.

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder