Jak wyposażyć bar?

Opublikowano dnia 10-09-2024

Chcesz otworzyć własny lokal i zastanawiasz się, jak wyposażyć bar? Oczywiście to, czy goście polubią nowe miejsce, zależy od bardzo wielu czynników. Jednym z nich jest niewątpliwie jakość przygotowywanych drinków i napojów. Dlatego też przed otwarciem baru warto przemyśleć, jak urządzić lokal gastronomiczny, by zaspokoić oczekiwania gości i podawać wysokiej jakości trunki i nie tylko. 

Jak wyposażyć bar? - podstawowe sprzęty

Osoby odwiedzające bar chcą przede wszystkim odpocząć i napić się dobrego drinka. Oczekują od takiego miejsca ciekawego wystroju i klimatu, ale najwięcej uwagi poświęcają jakości trunków. Dlatego też tak ważne jest odpowiednie wyposażenie gastronomii. W co więc zaopatrzyć bar? W takim miejscu powinny znaleźć się:

Meble ze stali nierdzewnej - konieczne wyposażenie 

Podstawowe wyposażenie baru musi być praktyczne. Dlatego też nie warto inwestować w blaty drewniane, ponieważ te szybko mogą się uszkodzić. Dodatkowo w miejscach takich jak bar często może się coś wylać. W drewniane blaty bardzo szybko wsiąknie sok czy alkohol i powoduje nieestetyczne plamy. Dlatego też, jeżeli zastanawiasz się, jak wyposażyć bar, to postaw na meble ze stali nierdzewnej. Są one bardzo wytrzymałe, a dodatkowo łatwo je utrzymać w czystości. Idealnie zatem sprawdzą się do przygotowywania drinków i koktajli.

Linia MasterBar firmy KOMAT - seria, która ułatwia projektowanie

Marka KOMAT od lat dostarcza wysokiej jakości meble ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się one funkcjonalnością i ciekawym designem. Właśnie dlatego firma ta stała się liderem na rynku w Polsce i w Europie. Meble ze stali  nierdzewnej KOMAT znajdują się zarówno w hotelach, jak i restauracjach. Będą też świetnym rozwiązaniem do każdego baru.

Jedną z najnowszych propozycji marki jest linia MasterBAR. To nowoczesne i funkcjonalne rozwiązanie, dzięki któremu projektowanie wnętrza baru staje się o wiele łatwiejsze. MasterBar to linia, w której ujednolicone zostały fronty i szuflady. Grubość drzwi, zawiasy i wyprofilowane uchwyty w każdym elemencie są takie same. Dzięki temu zawsze można dokonać zmian w układzie i nie martwić się, że poszczególne elementy nie będą do siebie pasować. Dodatkowo linia MasterBAR cechuje się wysoką jakością wykonania, nowoczesnym designem i wieloma cechami, które ułatwiają eksploatację. Na przykład w modułach znajdują się samodomykacze, dzięki którym nie trzeba się martwić o niekontrolowaną utratę temperatury w urządzeniach chłodniczych. Dodatkowo linia MasterBAR marki KOMAT umożliwia też regulację wysokości półek i szuflad. Można zatem je dopasować do potrzeb. Przestawne zabezpieczenia natomiast sprawią, że butelki nie będą się przemieszczać i będziesz mieć pewność, że żadna się nie zbije. 

Jeżeli więc zastanawiasz się, jak wyposażyć bar, to wybierz linię MasterBAR marki KOMAT. Te wytrzymałe i funkcjonalne meble ze stali nierdzewnej z pewnością sprawią, że praca będzie efektywna, a Klienci szybko otrzymają zamówione koktajle i inne produkty.

Kostkarki do lodu - niezbędny sprzęt w barze

Co jeszcze zalicza się jako podstawowe wyposażenie baru? Oczywiście kostkarki. Do większości drinków dodaje się lód po to, by były orzeźwiające i chłodziły. W barze zatem potrzebna jest jego ogromna ilość. Nie byłoby możliwe przygotowywanie lodu w woreczkach i zwykłej zamrażarce. Trwałoby to bardzo długo i mogłyby się zdarzyć sytuacje, w których nie byłoby lodu do napojów. Dlatego też warto zainwestować w kostkarkę do lodu, która na bieżąco będzie produkować lód. Tyle, ile będzie potrzeba. 

Akcesoria barmańskie - bez nich nie powstanie żaden drink

Zastanawiasz się, w co zaopatrzyć bar? Pamiętaj, że barmani często w swojej pracy wykorzystują różnego rodzaju akcesoria. Ułatwiają one pracę i pozwalają na prawidłowe wykonanie danego drinka. Jakie zatem akcesoria warto wybrać? Postaw na:

  • shakery;
  • pojemniki na butelki i dyspensery;
  • szczypce;
  • wiaderka;
  • pojemniki do lodu;
  • miarki; 
  • sitka;
  • moździerze;
  • łyżki barmańskie. 

Lodówki - do ekspozycji napojów i alkoholi

Dobry bar to również taki, w którym można znaleźć różnorodne napitki. Dzięki temu każdy gość znajdzie swój ulubiony i z pewnością będzie powracać. Jak wyposażyć bar, by móc wyeksponować alkohole i inne napoje? Najlepiej zdecydować się na przeszkloną lodówkę. Dzięki temu goście będą dokładnie widzieć, co mogą zamówić, a napój będzie też przyjemnie schłodzony. 

Zmywarki do szkła - szybki sposób na czyste szkło

Jakie jest jeszcze podstawowe wyposażenie baru? Miejsce do mycia szklanek. Oczywiście nie najlepszym pomysłem jest mycie szklanek w zlewie. Lepszym rozwiązaniem jest wybór zmywarki Winterhalter UCM do szkła. Dzięki temu szklanki będą nieskazitelnie czyste i bez smug. Dodatkowo zmywarki do szkła szybko umyją szkło i nigdy nie zabraknie Ci szklanek.

Ekspresy do kawy - dla prawdziwych kawoszy

Nie każda osoba, która odwiedza bar, chce napić się drinków. Niektórzy goście wolą zamówić kawę. Dlatego też, by spełnić ich oczekiwania, warto zainwestować w ekspres kolbowy. Oczywiście nie musi to być bardzo zaawansowany model. W zupełności wystarczy rozwiązanie, które przygotuje podstawowe rodzaje kaw

Kruszarki do lodu - do czego są potrzebne?

Zastanawiasz się, jak dobrze wyposażyć bar? Wiesz już, że niezbędnym sprzętem jest kostkarka. W takim razie, do czego przyda się kruszarka? Dzięki niej przygotujesz kruszony lód do takich drinków jak mojito czy tequila sunrise. Jeżeli zatem chcesz mieć w swojej karcie te drinki, to koniecznie zainwestuj w kruszarkę. 

Podsumowanie

Jak wyposażyć bar? To pytanie zadaje sobie każdy, kto chce prowadzić tego rodzaju lokal. Na samym początku warto zacząć od funkcjonalnych i wytrzymałych mebli ze stali nierdzewnej. Bardzo ważne również są akcesoria barmańskie, kostkarka do lodu i zmywarka do szkła. Dzięki nim przygotowywanie napojów i drinków będzie sprawne. Równie ważnymi elementami wyposażenia baru są lodówki, które pozwalają na ekspozycję trunków. Warto też zainwestować w ekspres do kawy, by móc przygotowywać gorące napoje i kruszarki do lodów. Tak wyposażony bar z pewnością będzie sprawnie funkcjonować i będzie często odwiedzany przez gości. 

 

Pozostałe wpisy

Urządzenia do obróbki mechanicznej w gastronomii - co warto mieć w profesjonalnej kuchni?
Jakie urządzenia mechaniczne są potrzebne do prowadzenia gastronomi? Każdy lokal serwujący posiłki powinien mieć odpowiedni sprzęt. Dzięki temu goście mogą otrzymać smaczne dania szybko i odpowiednio przyrządzone. Choć każdy lokal ma w menu inne propozycje, to urządzenia do obróbki mechanicznej żywności są potrzebne w każdym miejscu.

Zobacz

Nowy system czyszczący iCareSystem AutoDose - czym jest?
Jaka jest najgorsza czynność w pracy z piecami konwekcyjno-parowymi? Oczywiście ich czyszczenie. Zajmuje dużo czasu i nie zawsze wiadomo, czy zostało wykonane prawidłowo. Dlatego też firma Rational stworzyła iCareSystem AutoDose, który jest w pełni automatyczny. Dzięki temu mycie urządzeń nie jest czasochłonne, w pełni bezpieczne i o wiele bardziej higieniczne niż mycie ręczne.

Zobacz

Jak wyposażyć pizzerię?

Marzy Ci się własny lokal i zastanawiasz się, jak wyposażyć pizzerię? Odpowiedni sprzęt w każdym lokalu gastronomicznym odgrywa ogromną rolę. Skraca czas pracy i poprawia jakość i smak potraw. Dzięki wysokiej jakości sprzętom sprawisz, że Twoja pizzeria będzie popularna, a  goście będą częściej do Ciebie wracać. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w co zaopatrzyć pizzerię.

Zobacz

Szafa chłodnicza czy komora chłodnicza – co wybrać?
Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać? Wybór odpowiedniego urządzenia chłodniczego jest kluczowy dla każdego lokalu gastronomicznego. Zarówno szafy, jak i komory chłodnicze mają swoje zalety i wady, a decyzja o zakupie jednego z nich powinna być podyktowana indywidualnymi potrzebami. W tym artykule omówimy różnice między szafami a komorami chłodniczymi, aby pomóc Ci wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder