Młynek do rozdrabniania odpadów - co to jest i jak wybrać?

Opublikowano dnia 26-11-2024

Młynek do rozdrabniania odpadów to urządzenie, które bardzo ułatwia pracę. Przyda się zarówno w małych lokalach gastronomicznych, jak i tych bardzo dużych. Młynek do odpadów sprawi, że nie będziesz mieć problemu z utylizacją odpadów organicznych. Nie będziesz ich trzymać w koszu, co nie jest higieniczne i może spowodować występowanie nieprzyjemnych zapachów. Z tego artykułu dowiesz się, co to jest młynek do odpadów, jak działa i jaki wybrać, by był wydajny w Twoim lokalu. 

Młynek do rozdrabniania odpadów - idealny do każdej kuchni

Wyposażenie gastronomii jest niezwykle istotne. Odpowiednie sprzęty nie tylko ułatwiają pracę, ale też ją przyspieszają. Dzięki temu Klienci nie muszą długo czekać na zamówione potrawy, co wpływa na ich zadowolenie i pozytywną ocenę miejsca. Z pewnością zatem polecą Twój lokal rodzinie lub znajomym. Jak urządzić lokal gastronomiczny, żeby był funkcjonalny? Oprócz oczywistych sprzętów, którymi są meble ze stali nierdzewnej, wilki do mięsa, szatkownice, obieraczki do warzyw dobrze również zainwestować w młynki do odpadków. Urządzenie to przyda się zarówno w hotelach, jak i restauracjach czy barach. Oczywiście młynek do odpadów to również świetne rozwiązanie do domu. Tak naprawdę sprawdzi się on niemal w każdej kuchni.

Młynek do odpadów - gdzie się go montuje?

Młynek do odpadów kuchennych nie jest nowoczesnym wynalazkiem. Został skonstruowany już w 1927 roku przez Johna W. Hammesa. Rozdrabniacze odpadków największą popularnością cieszą się w Stanach Zjednoczonych. Tam, co drugi Amerykanin ma w domu młynek do rozdrabniania odpadów. W Polsce tylko w co 11 domu znaleźć można to urządzenie. Jednak młynek do odpadów kuchennych w naszym kraju cieszy się popularnością w profesjonalnych kuchniach. Jakie warunki trzeba spełnić, by móc zamontować młynek do odpadów? Urządzenie to montuje się pod zlewem do syfonu. Musisz pamiętać również o tym, by odpływ nie był zbyt mały. Powinien mieć przynajmniej 90-92 milimetry średnicy. Ważne jest również to, by sprawdzić, czy wlot kanalizacji będzie znajdować się 5 centymetrów poniżej otworu rozdrabniacza. Jeżeli Twoja kuchnia spełnia te warunki, to jak najbardziej możesz zdecydować się na młynek do odpadów kuchennych.

Młynek do odpadów kuchennych - jak działa?

Młynek do odpadów kuchennych - wiesz już, co to jest. Jednak, jak działa tego typu urządzenie? To bardzo proste. Wystarczy, że odkręcisz wodę i włączysz młynek do rozdrabniania odpadów. Następnie musisz wrzucić do niego wszystko to, czego chcesz się pozbyć. W takim urządzeniu zmielisz nie tylko to, co pozostało niedojedzone na talerzu. Młynek do rozdrabniania odpadów poradzi sobie również z obierkami, skorupkami jaj, a nawet z łupinami po orzechach czy mniejszymi kośćmi kurczaka. Musisz jednak uważać, by do młynka do odpadów nie wrzucać folii, plastiku, porcelany czy tłuszczu. Takie produkty mogą uszkodzić młynek do odpadów kuchennych.

Jak młynek do odpadów rozdrabnia resztki? Po tym, jak trafią one do pojemnika i włączony zostanie silnik, to ostre noże mielą je na drobne kawałki, które nie przekraczają 2 milimetrów. Dzięki temu mogą razem z wodą spłynąć do kanalizacji. 

Rozdrabniacze odpadów - czy warto w nie inwestować?

Zastanawiasz się, czy rozdrabniacz odpadów jest konieczny w Twoim lokalu? Gwarantujemy, że tak! Choć jest to urządzenie, o którym myśli się na końcu i bez którego kuchnia będzie w stanie funkcjonować, to lepiej wyposażyć w nie kuchnię. Młynek do rozdrabniania odpadów przede wszystkim:

  • zmniejszy ilość śmieci organicznych o 60%;
  • sprawi, że pozbędziesz się brzydkich zapachów z kuchni, które mogą być spowodowane resztkami jedzenia wyrzucanymi do pojemników BIO;
  • wyeliminuje ryzyko zapychania odpływów i rur;
  • obniży koszty zakupów środków sprzątających, ponieważ nie będziesz już używać środków do udrażniania rur. Młynek do rozdrabniania odpadów również zmniejszy opłaty za wywóz śmieci;
  • pomoże zaoszczędzić czas. Młynek do odpadów sprawi, że nie będziesz chodzić z obierkami, skorupkami czy pestkami do śmietnika. 

Widzisz więc, że korzystanie z młynka do rozdrabniania odpadów jest bardzo praktyczne i ekonomiczne. Warto zatem przemyśleć jego zakup zarówno do lokalu gastronomicznego, jak i do domu.

Młynek do odpadów - jaki wybrać i na co zwrócić uwagę?

Młynek do odpadów - jaki wybrać? Oczywiście wiele zależy od potrzeb. Inny model sprawdzi się w warunkach domowych, a jeszcze inny w restauracjach lub barach. Musisz zwrócić uwagę przede wszystkim na 

  • moc urządzenia - im większa moc, tym dany młynek do mielenia odpadów będzie się nadawał lepiej do lokali gastronomicznych. Modele o niższej mocy będą odpowiednie do domów;
  • pojemność komory - dzięki temu będziesz w stanie dopasować młynek do rozdrabniania odpadów do swoich potrzeb. Duże pojemności sprawdzą się w przypadku profesjonalnych lokali, gdzie wydajność ma ogromne znaczenie;
  • materiały - młynki do mielenia odpadków kuchennych znajdują się w zlewie. Mają zatem ciągły kontakt z wodą i dzięki niej są również w stanie działać. Dlatego też przed zakupem, warto sprawdzić, czy konkretny model został wykonany z materiału odpornego na wodę. Najlepszym rozwiązaniem będą rozdrabniacze odpadków ze stali nierdzewnej;
  • głośność - oczywiście w domach młynek do odpadków nie będzie aż tak często używany, jak w profesjonalnym lokalu. Dlatego też możesz zdecydować się na głośniejsze rozwiązanie. Do restauracji i barów polecamy jednak ciche modele, bo głośne dźwięki wytwarzane przez urządzenie mogą po pewnym czasie zacząć przeszkadzać.

Podsumowanie

Młynek do rozdrabniania odpadów to urządzenie, które pomoże w usuwaniu resztek organicznych. Dzięki niemu możesz aż o 60% zmniejszyć ilość odpadów. Młynek do odpadów montuje się w syfonie, a jego użytkowanie jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić odpadki, odkręcić wodę i włączyć młynek do odpadów kuchennych. Dodatkowo urządzenie to pomoże Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Młynek do rozdrabniania odpadów wyeliminuje również brzydkie zapachy w kuchni. Przed zakupem zwróć przede wszystkim uwagę na moc urządzenia, wielkość komory na odpadki, materiały wykonania i głośność urządzenia. Jeżeli zastanowisz się nad tymi kwestiami, to z pewnością wybierzesz idealny młynek do rozdrabniania odpadów dla swojego lokalu. 

Pozostałe wpisy

Zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania - co to jest i jak wybrać?
Zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania - co to jest i jak wybrać?
Jednym z niezastąpionych urządzeń w kuchni jest zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania. Obecnie w każdej profesjonalnej kuchni kluczową rolę odgrywa sprzęt, który nie tylko ułatwia codzienną pracę, ale również zapewnia wysoki standard higieny. Dzięki zmywarce z funkcją wyparzania można szybko i skutecznie zmywać naczynia. To bardzo istotne w lokalach, gdzie liczba naczyń do umycia jest naprawdę duża.

Zobacz

Pielęgnacja stali nierdzewnej – jak dbać o trwałość i estetykę na lata
Pielęgnacja stali nierdzewnej – jak dbać o trwałość i estetykę na lata
Dlaczego warto dbać o stal nierdzewną? To niezwykle trwały i higieniczny materiał, często stosowany w profesjonalnych kuchniach. Aby jednak zachować jego estetykę i funkcjonalność na lata, konieczne jest odpowiednie czyszczenie oraz konserwacja. W tym artykule przedstawimy sprawdzone metody pielęgnacji stali nierdzewnej, które pomogą Ci utrzymać jej blask i trwałość, a także omówimy, jakie produkty mogą wspierać te procesy.

Zobacz

Blachy TriLax do pieców Rational: Jak zadbać o ich długowieczność i wydajność w profesjonalnej kuchni?
Blachy TriLax do pieców Rational: Jak zadbać o ich długowieczność i wydajność w profesjonalnej kuchni?
Dlaczego warto wybrać blachy TriLax do pieców Rational? Blachy TriLax to kluczowe wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni. Ich powłoka antyadhezyjna ułatwia pieczenie i czyszczenie. Aby zachować ich trwałość, należy unikać stosowania olejów w sprayu i używać ich w temperaturze do 270°C. Odpowiednia pielęgnacja gwarantuje ich długowieczność.

Zobacz

Robot-Coupe-CL-50-ultra-Urządzenia do obróbki mechanicznej w gastronomii - co warto mieć w profesjonalnej kuchni
Urządzenia do obróbki mechanicznej w gastronomii - co warto mieć w profesjonalnej kuchni?
Jakie urządzenia mechaniczne są potrzebne do prowadzenia gastronomi? Każdy lokal serwujący posiłki powinien mieć odpowiedni sprzęt. Dzięki temu goście mogą otrzymać smaczne dania szybko i odpowiednio przyrządzone. Choć każdy lokal ma w menu inne propozycje, to urządzenia do obróbki mechanicznej żywności są potrzebne w każdym miejscu.

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder