Co to jest projekt technologiczny kuchni i jak go zrobić?

Opublikowano dnia 15-03-2024


Co to jest projekt technologiczny kuchni?
 Rozwiejemy wszelkie wątpliwości przyszłych restauratorów oraz właścicieli lokali gastronomicznych! Z tego artykułu dowiesz się, czym jest projekt technologiczny, kto może go wykonać, ile kosztuje i dlaczego musisz go mieć, zanim otworzysz działalność gastronomiczną!

Czym jest projekt technologiczny do Sanepidu?

Projekt technologiczny kuchni to kompleksowa dokumentacja, która zawiera wszelkie niezbędne informacje dotyczące układu pomieszczeń, funkcjonalności, i wyposażenia gastronomicznego. Jest niezbędny dla Sanepidu przy odbiorze lokalu gastronomicznego, a także stanowi podstawę do przeprowadzenia adaptacji lokalu zgodnie z wymogami sanitarnymi. Projekt obejmuje układ funkcjonalny pomieszczeń, instalacje elektryczne, wentylacyjne i sanitarno-higieniczne, ciągi technologiczne, a także specyfikacje dotyczące urządzeń technologicznych. Odpowiednio przygotowany projekt musi spełniać wymogi sanitarno-higieniczne i BHP, zapewniać bezpieczeństwo żywności i żywienia, oraz uwzględniać wytyczne branżowe, takie jak HACCP.

Projekt technologiczny do sanepidu to nic innego, jak rysunek w rzucie poziomym, skalowany w stosunku 1:100 lub 1:50, opracowany na bazie istniejącego projektu architektonicznego. Odpowiednio przygotowany projekt składa się z dwóch części – opisowej i graficznej. Część opisowa przedstawia procesy technologiczne, a graficzna technologiczne ciągi, o których mowa jest w części opisowej. 

Warto zrozumieć, że projekt ten jest kluczowy nie tylko dla nowo powstających lokali, ale również dla istniejących przedsiębiorstw gastronomicznych, które pragną zoptymalizować swoje procesy i podnieść standardy działalności.

Czy projekt technologiczny jest obowiązkowy?

Na pytanie – „Czy projekt technologiczny jest obowiązkowy?” odpowiadamy zdecydowanie tak! Projekt technologiczny dotyczy bowiem działalności objętych nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, a w tym właśnie lokali gastronomicznych. Złożenie wniosku do Głównego Inspektoratu Sanitarnego to pierwszy krok, poprzedzający otwarcie lokalu gastronomicznego. Bez zatwierdzonego projektu, otwarcie lokalu może być opóźnione lub wręcz niemożliwe. Projekt technologiczny do Sanepidu jest kluczowym dokumentem, który wpływa na pozytywną ocenę i zezwolenie na prowadzenie działalności gastronomicznej. 

Zgodnie z przepisami prawa, każdy lokal gastronomiczny musi posiadać aktualny projekt technologiczny, który jest sprawdzany przez inspektorów sanepidu podczas kontroli. Brak takiego dokumentu może skutkować sankcjami administracyjnymi oraz zamknięciem lokalu. Warto również pamiętać o konieczności regularnego aktualizowania projektu technologicznego w gastronomii, aby dostosować go do zmieniających się warunków oraz nowych przepisów sanitarnych. Jest to istotne dla zachowania wysokich standardów bezpieczeństwa i higieny w lokalu gastronomicznym. 

Ile kosztuje projekt technologiczny lokalu gastronomicznego?

Na to, ile kosztuje projekt technologiczny lokalu gastronomicznego, składa się wiele czynników. Może to być m.in. wielkość kuchni, rodzaj działalności gastronomicznej czy planowanych urządzeń oraz specyfika lokalizacji. Ile więc może szacunkowo kosztować projekt technologiczny do sanepidu? Cena może oscylować od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. 

Warto pamiętać, że inwestycja w profesjonalny projekt technologiczny lokalu gastronomicznego może zaoszczędzić wielu kłopotów i kosztów w przyszłości, zapewniając zgodność z obowiązującymi przepisami sanitarnymi. Może okazać się również kluczowym czynnikiem sukcesu dla każdego przedsiębiorcy w branży gastronomicznej. Dlatego też warto skonsultować się z profesjonalistami, którzy pomogą w doborze odpowiednich rozwiązań technologicznych oraz oszacowaniu kosztów inwestycji. Pytanie tylko, kto może wykonać projekt technologiczny dla lokali gastronomicznych?

Kto może wykonać projekt technologiczny dla lokali gastronomicznych?

Choć w teorii wydaje się, że samodzielne opracowanie projektu technologicznego kuchni jest możliwe, w praktyce jest to nie lada wyzwanie, które wymaga dogłębnej znajomości aktualnych przepisów sanitarno-epidemiologicznych. Nieprawidłowo przygotowany projekt technologiczny dla lokali gastronomicznych może przynieść więcej problemów niż korzyści, generując dodatkowe koszty oraz istotne ryzyko uzyskania pozytywnej decyzji, co znacząco opóźni proces otwarcia lokalu. 

Jeśli masz doświadczenie w tworzeniu projektów technologicznych, śmiało możesz zająć się tym samodzielnie. W przeciwnym razie zdecydowanie zalecamy skorzystanie z profesjonalnej pomocy – skontaktuj się z nami! W ULM specjalizujemy się w tworzeniu innowacyjnych projektów technologicznych zapleczy kuchennych w gastronomii 2D oraz 3D. Wykonujemy m.in. projekt technologiczny kuchni w restauracji, stołówce, cateringowej, czy projekt baru gastronomicznego. Bez względu na skalę przedsięwzięcia – czy to projekt technologiczny dla małej gastronomii, czy projekty technologiczne dla restauracji – jesteśmy gotowi dostarczyć rozwiązania, które idealnie wpasują się w charakter Twojego biznesu i nie przekroczą planowanego budżetu.

Skontaktuj się ze mną: 

Maciej Ignatowicz

Ekspert ds. gastronomii

+48506048506

m.ignatowicz@ulm.com.pl

Pozostałe wpisy

Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać?
Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać? Wybór odpowiedniego urządzenia chłodniczego jest kluczowy dla każdego lokalu gastronomicznego. Zarówno szafy, jak i komory chłodnicze mają swoje zalety i wady, a decyzja o zakupie jednego z nich powinna być podyktowana indywidualnymi potrzebami. W tym artykule omówimy różnice między szafami a komorami chłodniczymi, aby pomóc Ci wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Zobacz

Jakie są rodzaje obróbki termicznej w gastronomii?
Rodzaje obróbki termicznej w gastronomii mają kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku, tekstury i bezpieczeństwa spożywanej żywności. Obróbka termiczna polega na zastosowaniu wysokiej temperatury do zmiany właściwości surowca lub potrawy gotowej. Proces ten nie tylko ulepsza walory organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy wygląd, lecz także zapewnia bezpieczeństwo żywności poprzez eliminację niepożądanych drobnoustrojów.

Zobacz

Jak wybrać odpowiednią kostkarkę do lodu?
Trudno sobie wyobrazić serwowanie schłodzonych napojów, koktajli czy nawet przygotowywanie niektórych potraw w lokalu gastronomicznym bez lodu. A do tego potrzebna jest kostkarka do lodu. Jaką wybrać, by cieszyć się jakością i nie przepłacać?

Zobacz

Jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego?
Planujesz otworzyć restaurację lub kawiarnie i zastanawiasz się, jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego? Wybór odpowiedniego urządzenia to kluczowy element zapewniający sprawną i efektywną pracę kuchni. Zmywarka gastronomiczna to nie tylko narzędzie do mycia naczyń, ale także inwestycja, która może przynieść wymierne korzyści w postaci oszczędności czasu, wody i energii. W tym artykule dowiesz się, na co zwrócić uwagę, aby wybór zmywarki był trafny i odpowiadał specyficznym potrzebom Twojego lokalu gastronomicznego!

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder