Kuchnie gastronomiczne muszą być wyposażone w szafy przelotowe, aby zapewnić higienę i bezpieczeństwo żywności.
Szafa przelotowa to mebel ze stali nierdzewnej, który jest umieszczony w ścianie pomiędzy zmywalnią a kuchnią i ma rozsuwane drzwi po obu stronach.
Umożliwia to transport czystych naczyń i sprzętów z zmywalni do kuchni bez wchodzenia do pomieszczenia kuchennego i stykania się z brudnymi talerzami,
resztkami jedzenia czy innymi zanieczyszczeniami. Szafa przelotowa także zapobiega przenikaniu bakterii i grzybów z powietrza lub rąk personelu na czyste naczynia i sprzęty.
Szafa przelotowa jest więc częścią systemu HACCP, który ma na celu zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności w gastronomii.
Zaprojektowane do ułożenia przechowywanych przedmiotów w sposób zapewniający maksymalne wykorzystanie każdego cm2.
Wykonane ze stali nierdzewnej.
Drzwi suwane ze zintegrowanym uchwytem oraz systemem rolkowym.
Szafy przelotowe łączące kuchnię ze zmywalnią, umożliwiają personelowi kuchennemu ergonomiczne przechowywanie i przemieszczanie naczyń.
Wyposażone w 2 półki ze stali nierdzewnej z regulowaną wysokością (jedna półka na każdy poziom).
W szafach dla A<1000 mm – 70 kg/m2, A>1000 mm – 50 kg/m2