Aby zapewnić higienę i bezpieczeństwo żywności w lokalu gastronomicznym, sanepid wymaga, aby szafa porządkowa była wyposażona w zlew.
Szafa porządkowa umożliwia przechowywanie sprzętu i środków czystości, a zlew służy do wylewania brudnej wody po myciu podłogi lub innych powierzchni.
Szafa porządkowa ze zlewem musi być wykonana z materiału, który jest odporny na korozję i łatwy do czyszczenia, np. stali nierdzewnej .
Ponadto, szafa porządkowa ze zlewem musi spełniać następujące wymagania: komora umywalki musi być zabudowana z trzech stron,
aby nie rozpryskiwała się woda, szafa musi mieć otwory wentylacyjne, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza, szafa musi mieć przestawną półkę,
aby można było dostosować jej pojemność do potrzeb, szafa musi mieć możliwość zamontowania zamka, aby ograniczyć dostęp do jej wnętrza dla osób nieuprawnionych.
Zaprojektowane do ułożenia przechowywanych przedmiotów do czyszczenia w sposób bezpieczny i higieniczny.
Wykonane ze stali nierdzewnej.
Drzwi skrzydłowe ze zintegrowanym uchwytem.
Nogi o regulowanej wysokości w profilach ze stali nierdzewnej 40x40 mm. Nogi można regulować od -5 do +25 mm.
Komora GN 2/3.