Blog

Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać?
Szafa czy komora chłodnicza – co wybrać? Wybór odpowiedniego urządzenia chłodniczego jest kluczowy dla każdego lokalu gastronomicznego. Zarówno szafy, jak i komory chłodnicze mają swoje zalety i wady, a decyzja o zakupie jednego z nich powinna być podyktowana indywidualnymi potrzebami. W tym artykule omówimy różnice między szafami a komorami chłodniczymi, aby pomóc Ci wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Zobacz

Jakie są rodzaje obróbki termicznej w gastronomii?
Rodzaje obróbki termicznej w gastronomii mają kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku, tekstury i bezpieczeństwa spożywanej żywności. Obróbka termiczna polega na zastosowaniu wysokiej temperatury do zmiany właściwości surowca lub potrawy gotowej. Proces ten nie tylko ulepsza walory organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy wygląd, lecz także zapewnia bezpieczeństwo żywności poprzez eliminację niepożądanych drobnoustrojów.

Zobacz

Jak wybrać odpowiednią kostkarkę do lodu?
Trudno sobie wyobrazić serwowanie schłodzonych napojów, koktajli czy nawet przygotowywanie niektórych potraw w lokalu gastronomicznym bez lodu. A do tego potrzebna jest kostkarka do lodu. Jaką wybrać, by cieszyć się jakością i nie przepłacać?

Zobacz

Jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego?
Planujesz otworzyć restaurację lub kawiarnie i zastanawiasz się, jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego? Wybór odpowiedniego urządzenia to kluczowy element zapewniający sprawną i efektywną pracę kuchni. Zmywarka gastronomiczna to nie tylko narzędzie do mycia naczyń, ale także inwestycja, która może przynieść wymierne korzyści w postaci oszczędności czasu, wody i energii. W tym artykule dowiesz się, na co zwrócić uwagę, aby wybór zmywarki był trafny i odpowiadał specyficznym potrzebom Twojego lokalu gastronomicznego!

Zobacz

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?
Jak wyposażyć lokal gastronomiczny, na co zwrócić uwagę i jakich formalności dopełnić? Z tymi i wieloma innymi pytaniami boryka się każdy, kto planuje otwarcie restauracji, kawiarni czy baru. Postanowiliśmy więc rozwiać wątpliwości! 
 

Zobacz

Jak wybrać meble gastronomiczne do kuchni?
Jak wybrać meble gastronomiczne do kuchni w restauracji czy kawiarni? Warto się nad tym zastanowić, bo odpowiednio dobrane meble ułatwiają pracę personelu, zwiększają wydajność kuchni i przyczyniają się do zachowania wysokich standardów higieny. Jak więc wybrać najlepsze wyposażenie gastronomii dla swojego lokalu? Czytaj dalej!

Zobacz

Jaki piec konwekcyjno parowy wybrać?
Jaki piec konwekcyjno parowy wybrać?
Zastanawiasz się, jaki piec konwekcyjno parowy wybrać do swojej kuchni gastronomicznej? Nie ma co się dziwić! Biorąc pod uwagę szereg funkcji i możliwości, wybór odpowiedniego pieca konwekcyjno parowego może przyprawić o zawrót głowy. Jak więc wybrać ten odpowiedni? W tym artykule postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i pomóc Ci w podjęciu trafnej decyzji.

Zobacz

Środki dla gastronomii 2024: Rozwój HoReCa przez dofinansowania KPO
Środki dla gastronomii 2024: Rozwój HoReCa przez dofinansowania KPO
Dofinansowanie dla branży HoReCa (gastronomicznej i hotelarskiej) już w zasięgu ręki! Jeśli jesteś właścicielem restauracji, baru, pensjonatu lub innego podmiotu z sektora HoReCa oraz turystyki i kultury, w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO) możesz ubiegać się o bezzwrotne wsparcie finansowe nawet do 540 tys. zł!

Zobacz

Jak urządzić kuchnię w restauracji?
Jak urządzić kuchnię w restauracji?
To możliwe, ale nie najłatwiejsze zadanie, dlatego warto się nad tym dłużej zastanowić! Projekt kuchni w restauracji wymaga starannego planowania, uwzględnienia różnych czynników, takich jak przepisy BHP i wymogi stawiane przez Sanepid, ograniczenia przestrzenne, wybór i rozmieszczenie sprzętu oraz kwestie sprawnego przepływu pracy.

Zobacz

Jak działa piec konwekcyjno parowy?
Jak działa piec konwekcyjno parowy?
To urządzenie, które pozwala na jednoczesne pieczenie, gotowanie na parze i smażenie potraw, zapewniając im niezrównane walory smakowe i zachowując przy tym wartości odżywcze. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii konwekcyjno-parowej, potrawy są równomiernie nagrzewane, co skutkuje szybszym i bardziej efektywnym procesem przygotowywania posiłków. Ile prądu zużywa piec konwekcyjny?

Zobacz

Ile kosztuje projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego?
Ile kosztuje projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego?
Ile kosztuje projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego i dlaczego jest niezbędny, zanim go otworzysz? Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości przyszłych restauratorów oraz właścicieli lokali gastronomicznych! Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym artykule.

Zobacz

Co to jest projekt technologiczny kuchni i jak go zrobić?
Co to jest projekt technologiczny kuchni i jak go zrobić?

Rozwiejemy wszelkie wątpliwości przyszłych restauratorów oraz właścicieli lokali gastronomicznych! Z tego artykułu dowiesz się, czym jest projekt technologiczny, kto może go wykonać, ile kosztuje i dlaczego musisz go mieć, zanim otworzysz działalność gastronomiczną!

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder