Blog

Środki dla gastronomii 2024: Rozwój HoReCa przez dofinansowania KPO
Środki dla gastronomii 2024: Rozwój HoReCa przez dofinansowania KPO
Dofinansowanie dla branży HoReCa (gastronomicznej i hotelarskiej) już w zasięgu ręki! Jeśli jesteś właścicielem restauracji, baru, pensjonatu lub innego podmiotu z sektora HoReCa oraz turystyki i kultury, w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO) możesz ubiegać się o bezzwrotne wsparcie finansowe nawet do 540 tys. zł!

Zobacz

Jak urządzić kuchnię w restauracji?
Jak urządzić kuchnię w restauracji?
To możliwe, ale nie najłatwiejsze zadanie, dlatego warto się nad tym dłużej zastanowić! Projekt kuchni w restauracji wymaga starannego planowania, uwzględnienia różnych czynników, takich jak przepisy BHP i wymogi stawiane przez Sanepid, ograniczenia przestrzenne, wybór i rozmieszczenie sprzętu oraz kwestie sprawnego przepływu pracy.

Zobacz

Jak działa piec konwekcyjno parowy?
Jak działa piec konwekcyjno parowy?
To urządzenie, które pozwala na jednoczesne pieczenie, gotowanie na parze i smażenie potraw, zapewniając im niezrównane walory smakowe i zachowując przy tym wartości odżywcze. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii konwekcyjno-parowej, potrawy są równomiernie nagrzewane, co skutkuje szybszym i bardziej efektywnym procesem przygotowywania posiłków. Ile prądu zużywa piec konwekcyjny?

Zobacz

Ile kosztuje projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego?
Ile kosztuje projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego?
Ile kosztuje projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego i dlaczego jest niezbędny, zanim go otworzysz? Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości przyszłych restauratorów oraz właścicieli lokali gastronomicznych! Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym artykule.

Zobacz

Co to jest projekt technologiczny kuchni i jak go zrobić?
Co to jest projekt technologiczny kuchni i jak go zrobić?

Rozwiejemy wszelkie wątpliwości przyszłych restauratorów oraz właścicieli lokali gastronomicznych! Z tego artykułu dowiesz się, czym jest projekt technologiczny, kto może go wykonać, ile kosztuje i dlaczego musisz go mieć, zanim otworzysz działalność gastronomiczną!

Zobacz

Jak urządzić lokal gastronomiczny?
Jak urządzić lokal gastronomiczny?
To pytanie nurtuje wielu właścicieli restauracji, kawiarni czy barów. W końcu projektowanie i urządzanie tego rodzaju miejsc nie jest łatwym zadaniem. Warto jednak pamiętać, że odpowiednio zaprojektowany lokal gastronomiczny może przyciągnąć nowych klientów, zbudować pozytywny wizerunek marki oraz zapewnić komfort pracy dla pracowników.

Zobacz

Rządowy program "Posiłek w szkole i w domu" – nowe rozporządzenie na lata 2024-2028
Rządowy program "Posiłek w szkole i w domu" – nowe rozporządzenie na lata 2024-2028
Wieloletni rządowy program "Posiłek w szkole i w domu" opiera się na tworzeniu warunków umożliwiających spożywanie przez uczniów posiłku w trakcie pobytu w szkole. W roku 2024 rząd postawił na dalsze wzmocnienie tej idei, poprzez poprawę jakości posiłków, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby dietetyczne dzieci i młodzieży oraz edukację dotyczącą zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder